Filopaket med choklad och honungsfikon

25 min
4
Filopaket med choklad och honungsfikon
Foto: Lisa Lemke
Jul

Choklad och fikon – vilken härlig dessert! Och dessutom superenkel att förbereda. Fikonen kan kokas in någon dag i förväg. Filopaketen kan förberedas fram till gräddning ett par timmar innan och förvaras under fuktig handduk. Sen är det bara att baka av dem strax innan servering. /Lisa Lemke

18 februari 2010
Visa mer
25 min
4

Du behöver

Filopaket

  • 100 g mörk choklad av god kvalitet
  • 1 msk honung
  • 1 dl ricotta eller färskost
  • 25 g smält smör
  • 0,5 pkt filodeg, tinad

Marinerade fikon

  • 1 dl honung
  • 2 dl vatten
  • 4 st färska fikon, skurna i klyftor

Till servering

  • lättvispad grädde

Gör så här

  1. Marinerade fikon
    Koka upp honung och vatten i en kastrull på spisen. Låt koka i ett par minuter.
  2. Lägg ner fikonklyftorna i den kokande vätskan. Lägg på locket och dra kastrullen åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Filopaket
    Hacka chokladen fint och blanda samman med färskosten och honungen.
  5. Skär ut filoark som är 15 x 25 cm. Pensla tre ark med smält smör och lägg samman till ett ark.
  6. Lägg på en klick chokladfyllning i vänster nederkant på arket och vik över det högra, nedre hörnet så det bildas en trekant. Pensla med smör och ”klistra” samman öppningen.
  7. Fortsätt vik, fast nu åt höger sida på arket. Fortsätt vik någon gång till att paketet blir väl tillslutet. Fäst alltsammans genom att pensla med smält smör.
  8. Gör tre trekanter till och lägg alla på en plåt eller i en ugnsfast form.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills filotrekanterna börjar bli härligt gyllene.
  10. Servera filopaketen med fikonen och lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept