Filopaket med choklad och honungsfikon

Filopaket med choklad och honungsfikon
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Filopaket med choklad och honungsfikon

9 ingredienser

25 min

Choklad och fikon – vilken härlig dessert! Och dessutom superenkel att förbereda. Fikonen kan kokas in någon dag i förväg. Filopaketen kan förberedas fram till gräddning ett par timmar innan och förvaras under fuktig handduk. Sen är det bara att baka av dem strax innan servering. /Lisa Lemke

Ingredienser

portioner

Filopaket

  • 100 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 1 msk honung
  • 1 dl ricotta (eller färskost)
  • 25 g smör, smält
  • 0,5 förp filodeg, tinad

Marinerade fikon

  • 1 dl honung
  • 2 dl vatten
  • 4 färska fikon, skurna i klyftor

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

Marinerade fikon

  1. Koka upp honung och vatten i en kastrull på spisen. Låt koka i ett par minuter.
  2. Lägg ner fikonklyftorna i den kokande vätskan. Lägg på locket och dra kastrullen åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.

Filopaket

  1. Hacka chokladen fint och blanda samman med färskosten och honungen.
  2. Skär ut filoark som är 15 x 25 cm. Pensla tre ark med smält smör och lägg samman till ett ark.
  3. Lägg på en klick chokladfyllning i vänster nederkant på arket och vik över det högra, nedre hörnet så det bildas en trekant. Pensla med smör och ”klistra” samman öppningen.
  4. Fortsätt vik, fast nu åt höger sida på arket. Fortsätt vik någon gång till att paketet blir väl tillslutet. Fäst alltsammans genom att pensla med smält smör.
  5. Gör tre trekanter till och lägg alla på en plåt eller i en ugnsfast form.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills filotrekanterna börjar bli härligt gyllene.
  7. Servera filopaketen med fikonen och lättvispad grädde.