Mangochutney-kola med vit choklad

30 min
Mangochutney-kola med vit choklad
Foto: Lisa Lemke
Jul

Sötma, hetta och len vit choklad, den här kolan är något utöver det vanliga. Välj själv om du vill använda en hetare eller mildare mangochutney. /Lisa Lemke

Receptet ger ca 50 bitar.

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

18 februari 2010
Visa mer
30 min

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl mangochutney
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g vit choklad, hackad
  • Chiliflakes, ev

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt socker, grädde, sirap, mangochutney och salt. Koka upp på svag värme. Rör om ofta då mangochutneyn gör att kolan lätt bränner fast.
  3. Låt koka tills smeten når en temperatur på 122 grader. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  4. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt den hackade chokladen och rör om tills den smält.
  5. Häll kolan i en smord form. Strö eventuellt lite chiliflakes på toppen.
  6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept