Chokladsufflé med hallon

Chokladsufflé med hallon
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Chokladsufflé med hallon

8 ingredienser

30 min

Suffléer är lättare att göra än man tror, så länge man passar sig för drag och är snabb med att servera de fluffiga suffléerna. Servera gärna med hallon vid sidan av – enkelt och gott!

Ingredienser

portioner
  • matfett och florsocker till formarna
  • 1,25 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g mörk choklad, grovhackad (av god kvalitet)
  • 6 äggvitor
  • 1 dl frysta hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj sex ugnssäkra suffléformar med matfett och täck alla ytor med florsocker.
  2. Koka upp mjölken på låg värme. Rör ner äggulor, socker och mjöl. Koka upp på låg värme under ständig omrörning och ta därefter bort kastrullen från värmen.
  3. Rör ner chokladen i den heta blandningen och rör om tills chokladen smält. Vispa i en ren bunke upp äggvitorna till ett hårt vitt skum. Vänd försiktigt ner lite äggvita i taget i chokladblandningen tills du får en jämn blandning. Det går enklast med hjälp av en slickepott. (Rör försiktigt, det är viktigt att inte äggvitan ”slås” sönder för mycket.) Vänd ner de frysta hallonen.
  4. Fyll formarna upp till 2/3 och ställ dem på en bakplåt. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter. Var noga med att eventuella ytterdörrar är stängda och öppna inte ugnsluckan under tiden – drag är livsfarligt för en sufflé!
  5. Pudra suffléerna med rikligt med florsocker och servera genast.