Apelsin- och saffranskola

Apelsin- och saffranskola
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Apelsin- och saffranskola

7 ingredienser

30 min

Vill du ha variation kan du gärna prova att ersätta apelsinskalet med citronskal. /Lisa Lemke

Receptet ger ca 50 kolor.

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 förp förp saffran [0,5 g]
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk honung
  • 2 apelsiner, rivet skal

Gör så här

  1. Stöt saffranen med en nypa socker.
  2. Blanda grädde, smör, socker, sirap, honung och saffran i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
  3. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  4. Tillsätt apelsinskalet och häll kolan i en smord form.
  5. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.