Hälsinge Hamboni

Hälsinge Hamboni
Foto: Pepe Nilsson
Från Nyhetsmorgon

Grunden är en traditionell hälsingeostkaka som är lite gnisslig. Genom att man lägger den i saltlag blir det en halloumiliknande ost som passar såväl förrätter som varmrätter.

Här hittar du receptet på

Hälsingeostkaka

.

2 mars 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 500 g hälsingeostkaka
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 st gul paprika
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 påse blandad sallad (ca 125 g)
  • 50 g pinjenötter
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • smör
  • olivolja

Vinägrett

  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 tsk finhackad vitlök

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt. Låt svalna helt.
  2. Lägg ostkakan i saltlagen och se till att lagen täcker kakan. Låt stå i kylskåp 2 dygn.
  3. Dela, kärna ur och skär paprikan i tunna strimlor.
  4. Skär tomaterna i hälften. Lägg upp på ett fat med salladen.
  5. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. Låt svalna.
  6. Stöt chiliflakes, timjan och rosmarin i en mortel.
  7. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.
  8. Ta upp ostkakan ur saltlagen och torka av med hushållspapper.
  9. Skär den i skivor eller tärningar.
  10. Stek ostbitarna runt om på mycket hög värme i 1 matsked smör och 1 matsked olja. Osten ska få gyllenbrun färg.
  11. Krydda med den mortlade chili- och örtblandningen.
  12. Lägg osten på salladsbädden, ringla över vinägretten och strö över pinjenötterna. Garnera gärna med färska örter och salladsskott.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept