Vinbladsdolmar

1h 20 min
4
Vinbladsdolmar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Köket

Mezé – delikatesser som serveras i små portioner – är mycket vanligt förekommande i Grekland och ett bra sätt att lära känna det grekiska köket. Vinbladsdolmar är mycket viktiga på det grekiska matbordet.

12 december 2007
Visa mer
1h 20 min
4

Du behöver

  • 45 st vinblad (konserverade eller i lösvikt)
  • 300 g långkornigt ris
  • 2 st lökar
  • 1 näve pinjenötter
  • 9 dl vatten
  • 1 näve korinter
  • 1 bunt dill
  • 1 näve persilja
  • 1 näve mynta
  • 1 st citron
  • 3 tsk spiskummin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl olivolja att koka i
  • 1 tsk olivolja att steka i

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och fräs den i olivoljan i en gryta. Tillsätt riset. Hacka örterna och krossa nötterna och lägg i tillsammans med korinterna. Krydda med salt och svartpeppar. Häll på vattnet och koka under lock på låg-eller medelvärme tills vätskan försvinner.
  2. Skölj vinbladen och sära på dem försiktigt. Torka dem på ett hushållspapper. Klipp bort tjocka stjälkar. Sortera bort trasiga och små blad och lägg dem i botten av en kastrull. Lägg de stora och hela bladen med den blanka sidan ner och lägg en matsked fyllning på varje blad.
  3. Vik ihop och lägg dolmarna med skarvarna nedåt i kastrullen, på de trasiga vinbladen (de trasiga vinbladen förhindrar att dolmarna bränner fast i kastrullen). Packa dem tätt och bara i ett lager. Pressa saften från citronen över dolmarna och häll på olivoljan.
  4. Lägg ett lock eller en tallrik som tyngd över dolmarna och sätt på locket på kastrullen. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 30-40 minuter. Låt vindolmarna svalna i kastrullen och servera gärna rumsvarma.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept