Persiskt sesambröd

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 l mjölk
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 kg vetemjöl

Till pensling:

  • 0,5 dl yoghurt
  • 30 g sesamfrön

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en stor bunke.
  2. Ljumma mjölken till 37°C. Blanda med olja, salt och strösocker. Häll det över jästen och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg.
  4. Låt degen jäsa 1 timme under duk. Sätt under tiden ugnen på 250°C.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt (den ska nästan täcka plåten).
  6. Pensla med yoghurtvatten. Strö på sesamfrön och klappa in dem med undersidan av en sked. Nagga brödet med gaffel.
  7. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min tills bröden har fin färg. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept