Läcker algpaj

7

Du behöver

Pajskal:

  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl/grahamsmjöl
  • 1 krm örtsalt
  • 125 g smör eller margarin
  • 1-2 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • ca 10 g wakamealger
  • 1 dl vatten
  • 2 st gula lökar
  • 1 msk olivolja
  • 4 st tomater
  • 250 g keso
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm mald nejlika
  • 0,5 tsk stött timjan
  • 0,5 st grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • 250 g majskorn
  • ca 8 svarta oliver
  • ca 3 dl riven ost

Gör så här

  1. Pajskal:
  2. Lägg havregryn, mjöl och örtsalt i en matberedare. Klicka ner smöret i småbitar. Arbeta ihop degen med kniven monterad. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen med maskinen. Låt degen vila kallt i kylen minst en timme eller i frysen en halvtimme.
  3. Förbered fyllningen. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 25 cm i diameter. Pajskalet håller formen lättare under gräddningen om man fyller hela pajskalet med torkade bönor. Samma bönor kan användas varje gång man gör paj. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen 15 minuter.
  4. Fyllning:
  5. Bryt sönder algerna och låt dem ligga i vattnet ca 10 minuter (10 g alger blir lite drygt 1 dl hackade, blötlagda alger). Häll sedan bort blötläggningsvattnet och hacka algerna. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i oljan på svag värme. Skölj, ansa och skiva tomaterna. Rör ner alger, keso, tomatpuré, kryddor och buljong. Smaka av med salt. Strö 1 dl av den rivna osten i det förgräddade pajskalet. Fördela först lökfräset och sedan majskorn i pajskalet. Lägg tomatskivor och oliver ovanpå och strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Strö över lite stött timjan före serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept