Holme med gult sillkläde

20

Du behöver

Citronsill:

  • 4 st hackade citrongrässtrån
  • 4 dl socker
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 6 st citroner (strimlat skal och saften)
  • 2 krm gurkmeja
  • maizena utblandad med vatten (till redning)
  • salt och nymald vitpeppar
  • 4 st finhackade schalottenlökar
  • 12 st sillfiléer (urvattnade och skurna i bitar)

Ört- och vitlöksost på rågbröd:

  • 2 knippor finhackad persilja
  • 2 knippor finskuren dill
  • 1 bunt finskuren gräslök
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vitlöksost
  • 5 dl crème fraiche
  • 5 st gelatinblad
  • salt och vitpeppar
  • 1 pkt skivat rågbröd

Gör så här

  1. Citronsill:
  2. Koka upp citrongräs, socker, kycklingbuljong, gurkmeja och citron (skal och saft). Låt det sjuda i 15 min. Red av med maizena utblandad med vatten till en simmig sås. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Om du tycker om hög syra och sötma kan du tillsätta mera socker och citronsaft.
  3. När du är nöjd med smaken tillsätter du schalottenlöken och låter såsen kallna. Häll såsen över de väl avrunna sillbitarna och låt allt stå i kylen i minst 6 timmar. Hållbarheten är ca 14 dagar i kyl.
  4. Ört- och vitlöksost på rågbröd:
  5. Mixa örterna, olivoljan, vitlöksosten och hälften av crème fraichen i en matberedare till en slät massa. Lägg gelatinbladen i kallt vatten till de är mjuka. Värm upp resterande crème fraiche och smält gelatinbladen. Blanda i gelatinblandningen, under mixning, i örtmassan. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll allt i en rund form, ca 20 - 22 cm i diameter. Täck ytan med skivat rågbröd. Låt detta stelna i kylen. Stjälp upp på en skärbräda och skär likadana kuber. Garnera med gräslöksstrån.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept