Grekisk julgryta

8

Du behöver

  • 800 g putsad färsk fläsklägg i bitar eller grytbitar av lamm
  • 3 st stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 spansk röd finhackad chilipeppar
  • 2 st lagerblad
  • 2 st kanelstänger
  • 0,5 msk mald kryddpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 0,5 msk konc kalvfond
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl rödvin
  • 1 dl portvin
  • 0,5 msk maizena
  • 1 dl olivolja till stekning

Till servering:

  • potatisklyftor eller bulgurvete, grovriven fetaost, kokta gröna bönor med pressad citron

Gör så här

  1. Skala och skiva lök samt vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Bryn kött och lök i omgångar och för över allt eftersom till en stor rostfri kastrull. Fräs vitlök, tomatpuré, chili, kanel och kryddpeppar i de sista 3 minutrarna med den sista omgången kött. Detta rundar av smaken på puré och kryddor. Rör om noga så att det inte bränns. Rör ner övriga kryddor, fond och rödvin i grytan. Koka upp. Fyll på med lite vatten så att det täcker. Låt puttra under lock tills köttet börjar bli mört ca 1 timme och 15 minuter. Blanda maizena och portvin. Rör ner i grytan och låt puttra utan lock i ca 15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept