Blåmusslor och palsternacka med pepparrot och dill

4

Du behöver

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 400 g putsad palsternacka
  • 30 g färsk pepparrot
  • 1 dl repad dill
  • 5 cl vispgrädde
  • 2 cl citronsaft
  • salt
  • peppar

mussellag:

  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 st gul lök, skuren i bitar
  • 2 klyftor grovhackad vitlök
  • 1 st stjärnanis
  • 1 st lagerblad
  • 1 st liten kvist färsk timjan
  • 5 st vitpepparkorn

Gör så här

  1. Om du använder dig av färska musslor, vilket är att föredra, putsa av och skölj dem. Kontrollera att de är hela och slutna. Om de är öppna, knacka lätt på dem och se om de sluter sig, om ej kasta musslan. Under tiden du putsar musslorna kokar du upp ingredienserna till mussellagen, låt stå och dra i tio minuter.
  2. Lägg de putsade musslorna i en kastrull och sila över den heta lagen, lägg på lock och koka upp. Koka någon minut och skaka kastrullen så alla musslor får värme. Dra de nu öppnade musslorna av värmen och sila upp buljongen. Plocka musslorna ur skalen. Spara några musslor med skal. Skrubba palsternackorna med borste eller Scotch brite. Lägg nackorna i kastrullen med musselbuljongen och koka stilla under lock tills nackan mjuknar. Plocka upp nackorna.
  3. Koka ihop buljongen till ca 5 cl, kyl ner. Vispa i grädden och citronsaften i den kalla buljongen, smaka av med salt och peppar. Skiva nackorna i grova skivor längs med roten. Riv pepparroten och blanda lätt med den repade dillen.
  4. Arrangera palsternacksskivorna med musslorna på, toppa med pepparrot-dillblandningen. Ringla gräddressingen runt, servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept