Lamm med rödvinssås

Lamm med rödvinssås
Foto: TV4

Lamm med rödvinssås

Av: Lisa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Lisa serverar lammköttet med böncrème, rödvinssås, morotscruditéer med citronett och grön sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Fler recept från programmet

Ingredienser

portioner

Lammet

  • 600 g lammytterfilé
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Böncrémen

  • 200 g cocobönor (går att köpa i välsorterade matbutiker)
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 msk bakpulver
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 2 rödlökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk farinsocker
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 0,5-1 msk kalvfond
  • salt
  • peppar
  • maizenaredning

Tillbehör

  • 8 sparris
  • 4 morötter
  • 1 msk citron, saft
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Böncrèmen

  1. Koka bönorna tillsammans med grönsaksbuljongen och bakpulvret i ca. 1,5 tim tills de kokat sönder.
  2. Mixa dem ordentligt till en slät crème tillsammans med smöret – mer eller mindre efter smak.
  3. Salta och peppra.

Rödvinssås

  1. Skala rödlöken och dela upp den.
  2. Fräs på den i smöret tillsammans med farinsockret.
  3. Häll på vinet, vattnet och fonden.
  4. Koka såsen tills ungefär halva satsen är kvar.
  5. Smaka av med salt, peppar, ev. lite mer fond och/eller socker.
  6. Red såsen till en tjockare konsistens med maizena.

Tillbehör

  1. Skala morötterna och mandolinskiva dem tunt.
  2. Blanda citronetten 50/50 citronsaft och olivolja, salta och peppra.
  3. Blanda morötterna med citronetten och… Voila!
  4. Skala sparrisen och skär bort den hårda nedre delen.
  5. Koka 2 min i saltat vatten precis innan servering.

Lammet

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Stek till en yta på köttet, salta och peppra.
  3. Köttet är klart när det når 45 grader. Tar ca 10 min.