Moules marinères

ca 30 minuter
4
Från Nyhetsmorgon

Moules marinères, en klassisk blåmusselsoppa som passar i alla sammanhang.

Musslor är allra bäst under månaderna med R i, alltså inte under maj, juni, juli och augusti.
 
Vintips från Jens Dolk
2859 Domaine de Collavery 2012, Frankrike, 79 kronor (4 Solar)
Förra årets sommar-rosé-husvin hemma hos mig som smakar super även i årets årgång. Riktigt ljus rosé med frisk och fräsch aprikos- och smultronton med apelsinig syrlighet i avslutningen.

11 april 2013
Visa mer
ca 30 minuter
4

Du behöver

  • 2 nät färska blåmusslor
  • 0,5 röd chili
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • ca 2 msk olivolja
  • 4,5 dl vitt vin
  • 4,5 dl grädde
  • 0,5 kruka timjan
  • salt och svartpeppar

Förslag på tillbehör

  • pommes frites
  • gott bröd
  • aioli, köp själv eller gör egen

Gör så här

  1. Lägg blåmusslorna i en stor bunke och skölj dem noga under rinnande kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Skrapa därefter bort det "skägg" som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.
  3. Finhacka chili, lök och vitlök. Tärna moroten fint.
  4. Hetta upp en vid kastrull med olivolja och fräs chili, lök och vitlök tills de mjuknat.
  5. Tillsätt morötterna efter en liten stund och bryn tills moroten börjar mjukna. Höj värmen till maxvärme och lägg ner musslorna.
  6. Låt allt fräsa ordentligt ett par minuter, lägg på ett lock men rör runt då och då under tiden.
  7. Slå på vin, grädde och avrepade timjanblad och låt koka under lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera dina moules marinères med exempelvis ett gott bröd, pommes frites och aioli. Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig under kokningen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept