Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör

30 minuter
4

Klassiskt och gott med kronärtskocka! Att vispa smöret gör det vansinnigt gott, men har du bråttom kan du istället bara röra samman det med smaksättningen.

21 augusti 2014
30 minuter
4

Du behöver

  • 4-8 st kronärtskockor (beroende på storlek)
  • 0,5 gul lök (till kokvattnet)
  • 75 g kallt smör
  • 1 stor citron (skalet, rivet)
  • 1 citron (saften, pressad)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med saltat vatten med en nypa socker och klyftad lök i en kastrull tillräckligt stor för att rymma alla kronärtskockor.
  2. Skär bort stocken, eller roten, från skockorna och lägg ner dem i grytan med kokande vatten.
  3. Lägg på ett mindre lock eller tallrik som tyngd på skockorna, så de hålls under vatten och koka i 25-30 minuter eller tills skockorna känns mjuka när du sticker ner en provsticka i dem eller bladen lossar lätt från skockorna.
  4. Gör under tiden det vispade citronsmöret: Smält 1/4 av smöret och skär resten i tärningar. Häll det smälta smöret i en skål och vispa med elvisp. Tillsätt det tärnade smöret, citronsaft och skal allt eftersom. Vispa tills smöret är vitt och fluffigt.
  5. Smaka av med salt och ha smöret ute i rumstemperatur tills det är dags för servering.
  6. Dra av bladen från skockan och doppa nederdelen av varje blad i smöret och skrapa av fruktköttet på bladet med tänderna
  7. Plocka blad för blad, utifrån och in, tills du kommer in till de tunna små bladen utan fruktkött på i mitten. Ta bort dessa samt det skägg/hår du hittar innanför dem. Det du har kvar är själva hjärtat som du också äter tillsammans med smöret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept