Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör

30 minuter
4
Från Nyhetsmorgon

Klassiskt och gott med kronärtskocka! Att vispa smöret gör det vansinnigt gott, men har du bråttom kan du istället bara röra samman det med smaksättningen.

21 augusti 2014
Visa mer
30 minuter
4

Du behöver

 • 4-8 st kronärtskockor (beroende på storlek)
 • 0,5 gul lök (till kokvattnet)
 • 75 g kallt smör
 • 1 stor citron (skalet, rivet)
 • 1 citron (saften, pressad)
 • flingsalt

Gör så här

 1. Koka upp rikligt med saltat vatten med en nypa socker och klyftad lök i en kastrull tillräckligt stor för att rymma alla kronärtskockor.
 2. Skär bort stocken, eller roten, från skockorna och lägg ner dem i grytan med kokande vatten.
 3. Lägg på ett mindre lock eller tallrik som tyngd på skockorna, så de hålls under vatten och koka i 25-30 minuter eller tills skockorna känns mjuka när du sticker ner en provsticka i dem eller bladen lossar lätt från skockorna.
 4. Gör under tiden det vispade citronsmöret: Smält 1/4 av smöret och skär resten i tärningar. Häll det smälta smöret i en skål och vispa med elvisp. Tillsätt det tärnade smöret, citronsaft och skal allt eftersom. Vispa tills smöret är vitt och fluffigt.
 5. Smaka av med salt och ha smöret ute i rumstemperatur tills det är dags för servering.
 6. Dra av bladen från skockan och doppa nederdelen av varje blad i smöret och skrapa av fruktköttet på bladet med tänderna
 7. Plocka blad för blad, utifrån och in, tills du kommer in till de tunna små bladen utan fruktkött på i mitten. Ta bort dessa samt det skägg/hår du hittar innanför dem. Det du har kvar är själva hjärtat som du också äter tillsammans med smöret.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept