Bakad, fylld kronärtskocka

1 h
4
1 h
4

Du behöver

  • 6 st kronärtskockor
  • 3 st tjocka skivor ljust surdegsbröd, kanten bortskuren
  • 75 g rumstempererat smör
  • 1 kruka bladpersilja
  • 0,5 kruka salvia
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 citron (skalet, rivet)
  • 0,5 citron (saften, pressad)
  • 1 dl riven parmesan
  • 6-8 st sardellfiléer
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med saltat vatten med en nypa socker och klyftad lök i en kastrull tillräckligt stor för att rymma alla kronärtskockor.
  2. Skär bort stocken, eller roten, från skockorna och lägg ner dem i grytan med kokande vatten.
  3. Lägg på ett mindre lock eller tallrik som tyngd på skockorna, så de hålls under vatten och koka i 10- 15 minuter. De ska inte vara färdigkokta utan bara börja bli lite mjuka.
  4. Ta upp skockorna och låt dem svalna i en ugnsfast form tills de är så pass kalla att du kan hantera dem. 
  5. Separera på bladen försiktigt tills du kommer till de tunnaste bladen och "skägget" i mitten. Gröp ut detta med en gaffel.
  6. Mixa samman örter, riven vitlök, skal och saft från citron, parmesan, smör och grovrivet bröd (gärna dygnsgammal). Smaka av med salt.
  7. Hacka sardellerna fint. Fördela hackad sardell och smör i skockarnas mittdel och mellan blad. Knyt ett steksnöre runt skockorna så de håller i hop.
  8. Ställ dem i en ugnsfast form och baka dem i mitten av ugnen på ca 200 graders värme till smöret smält och skockorna är helt mjuka, ca 25 minuter.
  9. Servera skockorna varma, gärna med bröd vid sidan av som man kan suga upp det smälta smöret med.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept