Vit sparris med parmachips och citron

koket.se
Vit sparris med parmachips och skirat smör
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016

Vit sparris med parmachips och citron

9 ingredienser

Citronkokt vit sparris med prästost, parmachips, skirat smör, dragon och mandel.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 knippe vit sparris
  • 1 citron
  • 0,5 krm strösocker
  • 4-8 skivor parmaskinka
  • olivolja
  • 100 g smör
  • 1 msk dragon, hackad
  • 50 g lagrad prästost
  • 50 g sötmandel

Gör så här

Citronkokt vit sparris

  1. Skala sparrisen och skär bort eventuella träiga rotändar.
  2. Koka sparrisen mjuk i vatten med rikligt med salt, en nypa socker och ca 1 tsk citronsaft. Kontrollera sparrisen med en potatissticka, den får gärna ha en lätt kärna kvar hellre än koka för mycket. Ta upp sparrisen och lägg dem åt sidan.

Parmachips

  1. Lägg den skivade parmaskinkan i en ugnsform eller på en klädd bakplåt. Sätt in i ugnen på 200 grader och låt torka helt, det tar ca 10 minuter. Låt svalna. Dessa chips kan du förbereda och förvara i lufttät burk.

Brynt smör med mandel

  1. Hacka mandeln grovt, bryn smöret i stekpanna och hacka dragonen fint. Slå ner den hackade mandeln i smöret och tillsätt dragonen.

Servering

  1. Lägg den kokta sparrisen i botten av tallriken, slå det brynta smöret med mandel och dragon över och toppa med parmachipsen. Avsluta med att riva över stora bitar av osten.