Smördegssnittar med sardeller, syltlök och rosmarin och färskost på kex. Båda sorterna är perfekta som tilltugg till fördrinken på nyår! Tänk på att förbereda färskosten dagen innan.
Lägg plattorna glest på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Skär plattorna i ca 2 x 2 cm stora rutor och gör en liten fördjupning mitt på varje ruta med hjälp av tummen. Pensla rutorna med lite olivolja.
Hacka sardellerna grovt och fördela över rutornas fördjupningar. Lägg på en syltlök per ruta och därefter ett eller två rosmarinsblad.
Toppa med riven peccorino och svartpeppar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills snittarna börjar få fin färg.
Servera med ännu mer peccorino på toppen.
Färskost på kex
Värm yoghurten till 38 grader på spisen så att den spricker. Slå sedan upp i kaffefilter och låt rinna av under natten i kylskåp.
Hacka löken fint och riv citronskalet, blanda ner i färskosten som runnit av under natten.
Blanda runt och smaka av med salt och peppar.
Lägg färskosten på kex och toppa med lite löjrom och en dillkvist.