Lyxig caesarsallad med skaldjur

Lisa Lemke 2016

Lyxig caesarsallad med skaldjur

14 ingredienser

15

Lyxig sallad med räkor eller kräftstjärtar. Dressingen passar bra att förbereda dagen innan, har den blivit för tjock under natten kan du bara röra ut den med lite grädde. Tänk på att olja och äggula ska ha samma temperatur när du mixar samman dressingen.

Ingredienser

portioner

dressing

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-5 sardellfiléer i olja (+ lite olja från burken)
  • 1 dl matolja
  • 25 g lagrad prästost, finriven (eller parmesan)

Övrigt

  • 2 skivor lantbröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 1 rödlök
  • 2 romansallad
  • 200 g räkor, handskalade (eller andra skaldjur som ex kräftstjärtar)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Dressing

  1. Börja med dressingen. Mixa samman vitlök, sardeller, äggula och senap med stavmixer eller i en blender.
  2. Tillsätt rapsoljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning eller mixning.
  3. Tillsätt slutligen den finrivna osten och mixa samman allt till en slät dressing. Smaka av med salt, peppar och eventuellt olja från sardellburken.
  4. Gör nu krutonger. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion. Skär bort kanterna från brödet och skär resten i små tärningar.
  5. Mixa samman dill och olivolja. Sväng runt olja och brödtärningar och lägg ut på en ugnsplåt. Rosta krutongerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg runt om. Vänd krutongerna då och då under tiden. Ta ut och låt svalna.
  6. Strimla rödlöken och dela salladshuvudet så att du får lösa blad. Varva sallad, lök, skaldjur, krutonger och caesardressing på ett stort fat och servera genast.