Lyxig caesarsallad med skaldjur

Från Nyhetsmorgon

Lyxig sallad med räkor eller kräftstjärtar. Dressingen passar bra att förbereda dagen innan, har den blivit för tjock under natten kan du bara röra ut den med lite grädde. Tänk på att olja och äggula ska ha samma temperatur när du mixar samman dressingen.


14 mars 2013
Visa mer
15
4

Du behöver

Dressing

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3-5 sardellfiléer + lite olja från burken
  • 1 dl matolja
  • 25 g finriven lagrad prästost eller parmesan

Övrigt

  • 2 skivor lantbröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 1 rödlök
  • 2 små huvuden romansallad
  • 200 g handskalade räkor eller andra skaldjur som ex kräftstjärtar
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Dressing
    Börja med dressingen. Mixa samman vitlök, sardeller, äggula och senap med stavmixer eller i en blender.
  2. Tillsätt rapsoljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning eller mixning.
  3. Tillsätt slutligen den finrivna osten och mixa samman allt till en slät dressing. Smaka av med salt, peppar och eventuellt olja från sardellburken.
  4. Gör nu krutonger. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion. Skär bort kanterna från brödet och skär resten i små tärningar.
  5. Mixa samman dill och olivolja. Sväng runt olja och brödtärningar och lägg ut på en ugnsplåt. Rosta krutongerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg runt om. Vänd krutongerna då och då under tiden. Ta ut och låt svalna.
  6. Strimla rödlöken och dela salladshuvudet så att du får lösa blad. Varva sallad, lök, skaldjur, krutonger och caesardressing på ett stort fat och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept