Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki

Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki

18 ingredienser

30 min

Här har vi smaksatt blandfärsen med en rökig bbq-marinad. Det finns flera olika färdiga marinader och såser - smaka dig fram till den som du gillar bäst.

Ingredienser

portioner

Äppletzatziki:

  • 2 syrliga äpplen, urkärnade och grovt rivna
  • 0,5 citron, saft
  • 2 dl laktosfri matlagningsyoghurt 10 %
  • 2 knubbiga vitlöksklyftor, pressade
  • 0,5 grön chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • havssalt
  • svartpeppar

Hamburgare:

  • 600 g blandfärs
  • 4 msk hickory bbq-marinad
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk rapsolja, till pensling

Tillbehör:

  • 8 skivor bacon
  • 4 hamburgerbröd, ciabatta eller en god fralla
  • 0,5 ask salladsmix (eller annan sort)
  • 0,5 rödlök, skuren i ringar
  • 2 tomater, skurna i skivor

Gör så här

  1. Tzatziki: Lägg det rivna äpplet i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda med övriga ingredienser i tzatzikin och smaka av med havssalt och svartpeppar. Häll i lufttät behållare och ställ in i kylskåp tills servering.
  2. Hamburgare: Blanda färsen med lök, bbq-marinad (eller sås) samt salt och svartpeppar. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor. Blöt händerna och forma färsen till 4 platta hamburgare. Pensla hamburgarna med lite rapsolja och grilla eller stek dem i ca 4 minuter på varje sida. Låt gärna bröden grilla eller steka med den sista minuten så att de rostas lite.
  3. Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg ihop hamburgarna med äppletzatziki, hamburgarna, sallad, tomat, rödlök och bacon.