Kladdkaka med pinjenötter och flingsalt

Salt hjälper till att lyfta chokladsmaken. Själv har jag exempelvis alltid en nypa salt i varm choklad och älskar lite flingsalt på chokladbakelsen. Här toppar jag kakan med flingsalt, passar perfekt till chokladen och pinjenötterna. /Lisa

Receptet är beräknat för 8-10 portioner.

21 december 2010
Visa mer

Du behöver

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad av god kvalitet
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 st ägg
  • 25 g pinjenötter
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt choklad.
  4. Rör om tills allt smält.
  5. Tillsätt socker under omrörning.
  6. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner detta i smeten.
  7. Vänd ner ett ägg i taget och arbeta samman till en jämn smet.
  8. Täck en springform på 23 cm i diameter med bakplåtspapper. Det gör du enklast genom att först pensla kanter och botten med lite olja.
  9. Häll i smeten och toppa med pinjenötterna.
  10. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kletig i mitten.
  11. Ta ut kakan och låt svalna något innan du avlägsnar formen.
  12. Toppa med lite flingsalt strax innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept