Kycklingspett med het fläderglaze

Från Nyhetsmorgon

Kycklingspett med het fläderglaze och vårig waldorfsallad. Kycklingspetten går givetvis lika bra att grilla som att steka i ugn eller i grillpanna.

3 maj 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g urbenade kycklinglår
  • grillspett

Fläderglaze

  • 0,5-1 urkärnad röd chili
  • 1 dl färskpressad äppeljuice
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 2 dl koncentrerad flädersaft
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • salt

Waldorfsallad

  • 50 g rostade valnötter
  • 1 äpple
  • 0,5 fänkål
  • 1 stjälkselleri
  • 2 små huvuden endivesallad
  • 1 knippe rädisor
  • slätbladig persilja

Dressing

  • 1 äggula, rumstempererad
  • 2 tsk god vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl matolja, rumstempererad
  • 0,5 dl gräsig olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • ev. vatten

Gör så här

  1. Fläderglaze
    Strimla chilin och blanda med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelvärme utan lock i 3–5 minuter. Rör om då och då. Ställ åt sidan att svalna.
  2. Dressing
    Vispa samman äggula, vinäger, senap och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis under konstant omrörning och vispa kraftigt tills all olja gått ner och bundit samman majonnäsen. Smaka av med salt och späd eventuellt dressingen med vatten om du vill ha en lite flyktigare och lättare dressing.
  3. Waldorfsallad
    Skiva rädisorna tunt och strimla persiljan. Strimla selleri och fänkål. Separera endive-bladen och dela eventuellt de större bladen i mindre bitar. Kärna ur äpplet och skär resten i mycket tunna stavar (sväng runt äpplet med lite citronsaft om det dröjer lite tills servering så kommer det inte missfärgas.) Blanda samman alla ingredienser till salladen tillsammans med nötterna och ställ åt sidan.
  4. Kycklingspett
    Skär kycklingen i mindre bitar och krydda den med salt. Trä upp på grillspett och pensla med glazen. Grilla spetten tills de fått fin färg runt om, pensla flera gånger med glazen under tiden du grillar men låt det gå en stund mellan penslingarna så glazen hinner karamelliseras på köttytan.
  5. Ringla dressing över salladen och servera tillsammans med de nygrillade kycklingspetten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept