Flankstek med fänkålsrub och bearnaisesmör

Flankstek med fänkålsrub och bearnaisesmör
Foto: Tv4
Från Mitt kök

Grillad flankstek med torr marinad(rub) och smaksatt smör. För att flankstek inte ska bli segt är det viktigt att skära den tvärs över de tydliga köttfibrerna, och inte längs med.

5 juli 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g flankstek
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1,5 citron
  • 2-3 vitlök
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1-2 fänkål
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 schalottenlök
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk finhackad persilja
  • salt

Gör så här

  1. Börja med ruben till flanksteken. Mortla samman fänkålsfröna med rivet citronskal, riven vitlök och
    olja. Krydda med rikligt med salt och nymalen svartpeppar. Massera in flanksteken med ruben och
    ställ åt sidan under tiden du gör smöret.
  2. Hacka löken fint och fräs lök och dragon i lite av smöret tills löken är mjuk. Låt svalna något och
    rör sedan samman med resten av smöret, vitvinsvinäger och finhackad persilja till ett jämnt smör.
  3. Krydda med salt och ställ in smöret i kylen.
  4. Skär fänkålen i tunna skivor och pensla dem med olivolja. Krydda med salt och peppar och grilla tills de fått fin färg på båda sidor. Börja på direkt värme och lägg sedan över fänkålen på indirekt värme.
  5. Grilla flanksteken i ca 6-8 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på ca 56-58 grader. Vänd
    på köttet efter halva tiden. Låt köttet vila i ca 5 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Tänk på
    att skiva rakt över köttfibrerna, skär du längs med fibrerna kommer köttet kännas segt att tugga.
  6. Servera flanksteken med grillad fänkål och smöret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept