Godaste chokladglasyren

Godaste chokladglasyren
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Godaste chokladglasyren

8 ingredienser

Den här glasyren passar till allt! På kakan, tårtan, muffinsen, glassen och är alldeles utmärkt om man bara är sugen på att slicka skålen.

Så glaserar du din kaka:
Ställ in kakan i kylskåpet ca 30 minuter innan du glaserar den. Den kalla kakan kommer få glasyren att stelna lite och det är då lättare att få ett snyggt resultat med vackra droppar på kakans sidor. Häll på lite glasyr åt gången och arbeta dig från mitten och utåt kanterna med hjälp av en spatel i metall eller slickepott.

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g choklad, grovhackad (av bra kvalitet)
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk smör

smaksättning 1:

  • 0,5 msk kaffe, starkt

smaksättning 2:

  • 0,5 tsk kardemumma, finmalen

smaksättning 3:

  • 0,5 msk valfri sprit (eller likör, ex cognac, whiskey eller cointreau)

smaksättning 4:

  • citron, rivet skal från (eller apelsin)

Gör så här

  1. Koka upp grädde på svag värme.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner finhackad choklad tills den smält helt.
  3. Krydda med salt och rör slutligen ner smöret tills det smält.
  4. Om du låter glasyren svalna en stund innan du ska använda den kommer den få en tjockare konsistens.