Godaste chokladglasyren

Godaste chokladglasyren
Foto: Lisa Lemke

Den här glasyren passar till allt! På kakan, tårtan, muffinsen, glassen och är alldeles utmärkt om man bara är sugen på att slicka skålen.

Så glaserar du din kaka:
Ställ in kakan i kylskåpet ca 30 minuter innan du glaserar den. Den kalla kakan kommer få glasyren att stelna lite och det är då lättare att få ett snyggt resultat med vackra droppar på kakans sidor. Häll på lite glasyr åt gången och arbeta dig från mitten och utåt kanterna med hjälp av en spatel i metall eller slickepott.

Se fler recept av Lisa Lemke


19 januari 2011
Visa mer

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g choklad av bra kvalitet, grovhackad
  • 1 nypa salt
  • 1 msk smör

Tips på smaksättningar

  • 0,5 msk kaffe, starkt
  • eller...
  • 0,5 tsk kardemumma, finmalen
  • eller...
  • 0,5 msk valfri sprit eller likör, ex cognac, whiskey eller cointreau
  • eller...
  • rivet skal från citron eller apelsin

Gör så här

  1. Koka upp grädde på svag värme.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner finhackad choklad tills den smält helt.
  3. Krydda med salt och rör slutligen ner smöret tills det smält.
  4. Om du låter glasyren svalna en stund innan du ska använda den kommer den få en tjockare konsistens.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept