Blinier med kallrökt lax

8 förrätter
Från Nyhetsmorgon

De ryska plättarna blinier, där bovetemjölet ger en lite syrlig smak, är godast varma. Genom att lägga de nystekta blininerna på en plåt i ugnen på 80 grader kan du servera alla varma på en och samma gång även om själva gräddandet tar lite tid.

3 maj 2013
Visa mer
8 förrätter

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl ljummen mjölk
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 msk gräddfil
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 1 äggvita
  • smör till stekning

Till servering

  • skivad kallrökt lax
  • crème fraiche
  • lite rivet citronskal
  • dill, plockad
  • rödlök, finhackad

Gör så här

  1. Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa ca en timma i rumsvärme.
  2. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa bliniersmeten. 
  3. Hetta upp ett plättlagg eller en stekpanna med rikligt med smör. Stek små, tjocka "plättar" på medelhög värme i ca 2 minuter på varje sida eller tills de får en fått en fin gyllene färg.
  4. Servera dina blinier genast med kallrökt lax, crème fraiche, rivet citronskal, plockad dill och hackad rödlök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept