Sockerkaksbruschetta med rabarberkompott

Sockerkaksbruschetta med rabarberkompott
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Sockerkaksbruschetta med rabarberkompott

Av: Lisa Lemke

Från: Till grillat - såser, marinader, sallader och lite sött

7 ingredienser

20 min

En underbar och lättlagad dessert med grillad sockerkaka. Receptet kommer från boken Till grillat - såser, marinader, sallader och lite sött.

Bakar du din egen sockerkaka är det vansinnigt gott att smaksätta den med
nymalen kardemumma – smaken passar nämligen fantastiskt bra till rabarberkompott och ricotta. /Lisa Lemke

Ingredienser

portioner
  • 500 g rabarber
  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl strösocker
  • 200 g ricotta (eller annan färskost)
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 skivor sockerkaka, dygnsgammal (baka egen eller köp färdig)

Gör så här

  1. Strimla rabarbern och koka upp den i en kastrull tillsammans med flädersaft och socker.
  2. Låt sjuda på medelvärme under lock i 10–15 minuter och häll sedan upp den heta kompotten i en väl rengjord, riktigt varm glasburk.
  3. Låt svalna under lock.
  4. Rör samman ricotta, florsocker och vaniljsocker.
  5. Grilla sockerkaksskivorna hastigt på båda sidor över svag värme på grillen.
  6. Passa dem noga så att de inte blir brända.
  7. Bred ricottan över de varma sockerkaksskivorna och toppa med rabarberkompotten.
  8. Servera genast.