Blåbärspaj med citron - laktosfri

blåbärspaj
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Blåbärspaj med citron - laktosfri

8 ingredienser

30 min

Har du svarta vinbär i trädgården eller frysen kan du tillsätta 1 dl till blåbären. Finmalet majsmjöl finns i hälsohyllorna och kan även säljas under namnet finmalen polenta.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 8 dl blåbär (frysta går bra)
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 citron, skal

Pajdeg:

  • 5 dl majsmjöl, finmalet
  • 100 g laktosfritt smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Fyllning: Sätt ugnen på 225 grader. Fyll fyra små portionspajformar (eller en större) med blåbär, strösocker, vaniljsocker och citronskal. Vänd runt allt försiktigt.
  2. Pajdeg: Arbeta samman majsmjöl, smör, strösocker och salt till en smulig deg. Toppa blåbären med detta och baka mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajerna börjar få fin färg. Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.