Våriga maränger med citronkräm, rabarber och rostad mandel

Från Nyhetsmorgon

Maränger fyllda med citronkräm som serveras med bakad rabarber och rostad mandel, en riktigt vårfin dessert signerad Lisa Lemke.

Vill du få en lite fluffigare konsistens på din lemon curd kan du röra ut den med lite vispad grädde. Är det inte säsong för rabarber kan du byta ut dem mot hallon men då behöver du inte baka dem med socker utan kan servera dem som de är eller bara lite rårörda med socker.

14 mars 2013
Visa mer
4

Du behöver

Maränger

  • 3 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk citron eller vitvinsvinäger
  • 200 g späda rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g rostade mandelflarn
  • 1,5 dl lemon curd (köp färdig eller gör egen)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 125 grader.
  2. Blanda äggvitor, socker och citronsaft eller vinäger i en rostfri, väl rengjord bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad och vispa för hand. först sakta och och sedan snabbare. Vispa till sockret löst sig och smeten har en temperatur på 60-65 grader, prova med en kökstermometer.
  4. Lyft bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp tills smeten svalnat, även här först på låg hastighet och sedan på högre. 
  5. Klicka ut smeten i fyra högar och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme.
  6. Värm ugnen till 150 grader. Skär rabarbern i ca 8 cm breda stänger och lägg dem i en ugnsfast form.
  7. Sväng runt med strösocker och baka i mitten av ugnen tills rabarbern är mjuk.
  8. Vispa grädden. Gör ett snitt i marängerna och fyll dem med lemoncurd och lägg upp allt i skålar med vispad grädde, bakade rabarber och mandelflarn.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept