Bakade äpplen med världens godaste kolasås

25 minuter
4
Från Nyhetsmorgon

En riktigt extra allt-dessert har du här, men vill du göra den lite enklare kan du helt enkelt bara göra bakade äpplen och servera med vaniljglass. 

21 augusti 2014
Visa mer
25 minuter
4

Du behöver

Bakade äpplen

  • 6 st små syrliga äpplen, helst svenska
  • 40 g smör
  • 0,5 dl råsocker
  • 1 rågad dl grovhackade mandlar

Kolasås

  • 100 g mjölkchoklad
  • 250 g smör, skuret i tärningar
  • 250 g muscovadosocker (ljust eller mörkt är en smaksak)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 msk bourbon (eller mörk rom)
  • flingsalt

Till servering

  • créme fraiche eller fet yoghurt
  • vispgrädde

Gör så här

  1. Börja med kolasåsen: Hacka choklad grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull med smör och muscovadosocker.
  2. Hetta upp försiktigt på låg värme tills chokladen och sockret smält. Rör om då och då under tiden.
  3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner grädde, bourbon och flingsalt. Låt kolasåsen svalna, gärna i kylskåp.
  4. Kärna ur och skala äpplena. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.
  5. Klicka ut smör över varje äpplehalva och strö över socker. Toppa med hackad mandel och baka på 200 grader i mitten av ugnen tills äpplena är mjuka och smör och socker kokat samman till en karamell.
  6. Servera äpplena med kolasåsen och grädde och créme fraiche som vispats samman tills den är fluffig.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept