Blodkorv med syrat kål och äpplekompott

4

Du behöver

Blodkorv

  • 2 m fjälster (gristarm)
  • 500 g grisblod
  • 50 g rökt sidfläsk (finskuret)
  • 1 rivet rivet äpple
  • 6 rivna vitlöksklyftor
  • 2 dl Madeira
  • 1 dl rött portvin
  • svartpeppar
  • salt
  • 50 g mjöl

Kål

  • 1 st vitkålshuvud
  • 5 st schalottenlökar
  • 50 g sidfläsk
  • 3 dl vitt vin (torrt)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 kvist timjan
  • 2 st lagerblad
  • salt
  • peppar
  • 50 g smör
  • 8 st små potatisar

Äpplekompott

  • 5 st skalade äpplen
  • 200 g socker

Gör så här

  1. Skölj fjälstret invändigt och utvändigt i kallt vatten i ca 30 minuter. Blanda blodet, madeiran och porvinet vispa sedan i mjölet därefter blanda ned övriga ingredienser. Knyt en knut i ena endan av fjälstret, trä på den öppna delen av fjälstret på en tratt och häll i blandningen försiktigt.
  2. Då blandningen kommer att svälla till det dubbla gäller det att man bara häller i så mycket att fjälstret inte expanderar. Knyt med bindgarn runt korven för att få önskad storlek på korvarna.
  3. Pochera korven (ca 12 min) i 85 gradigt vatten tills den expanderat och tagit fast konsistens. Pochera inte korven för länge för då kommer blodet koagulera vilket kommer leda till att korven blir grynig. Stek sedan korvarna i smör på medelhög värme.
  4. Kål: Strimla kålen, hacka schalottenlöken och skär ned sidfläsket. Svetta löken tillsammans med tärnat sidfläsk tills löken blivit mjuk. Bryn på kålen med löken och sidfläsket tillsätt lagerblad och timjan. Häll i vin, låt detta koka under lock tills kålen blivit mjukt. Smaka av med smör, salt, peppar och vinäger. Koka potatis och blanda med dem i den färdiga kålen.
  5. Äppelkompott: Koka sockret tills det börjar ta färg. Lägg i tärnat äpple, sätt på ett lock och sänk värmen. Låt sjuda till äpplet är mjukt.
  6. Garnering: Knaperstekt sidfläsktärningar och hackad bladpersilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept