Linus vita smultrondröm

4 h 30 m
Linus smultrontårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
4 h 30 m

Du behöver

Bottnar

  • 14 ägg
  • 680 g strösocker (8 dl)
  • 240 g vetemjöl (4,5 dl)
  • 320 g potatismjöl (4,5 dl)
  • 35 g bakpulver (7 tsk)
  • 3 citroner

Smultronmousse

  • 12 dl smultron
  • 7 gelatinblad
  • 8 äggulor
  • 50 g strösocker (0,6 dl)
  • 7 dl grädde
  • 2 vaniljstänger

Vit chokladmousse

  • 9 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 36 g strösocker (3 msk)
  • 6 gelatinblad
  • 600 g vit choklad
  • 300 g färskost

Smultronkompott

  • 7 dl smultron
  • 2 msk citronsaft
  • 45 g socker (0,5 dl)
  • 2 vaniljstänger, samma som du använde i smultronmoussen

Cream cheese-frosting

  • 1 l grädde
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 1000 g färskost
  • 450 g florsocker (7,5 dl)
  • 3 citroner, saften

Macaroner

  • 2 äggvitor
  • 95 g pumpakärnor mixat till mjöl
  • 165 g florsocker
  • 30 g strösocker
  • röd pastafärg
  • gul pastafärg

Gelépärlor

  • 3 msk smultronpuré
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk socker
  • 0,75 gelatinblad
  • 0,5-1 l rapsolja, fryst

Montering

  • 5 ljusgula ranunkler
  • 5 stora rosa rosor
  • 2 vita pioner
  • 4 slingor hjärta på tråd
  • 4 slingor löjtnanshjärta

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj bottnar som är 25, 18 och 12 cm. Klä både bottnen och kanterna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt 5-10 minuter.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner det i äggblandningen, vänd in de torra ingredienserna. Vänd in citronzesten (skal från citronerna).
  5. Fyll formarna till tre fjärdedelar.
  6. Grädda mellan 25-40 minuter, kolla med en sticka i mitten.
  7. Smultronmousse
    Lägg gelatinbladen i blöt minst 5 minuter.
  8. Mixa smultronen.
  9. Vispa äggulorna till en fast smet.
  10. Vispa grädden tillsammans med fröna från vaniljstängerna.
  11. Smält gelatinet med lite av grädden. Rör ner lite av äggsmeten i gelatinet först innan du rör ner allt och blandar väl. Blanda med de mixade smultronen. Vänd ner grädden
  12. Vit chokladmousse
    Lägg gelatinbladen i blöt minst 5 minuter.
  13. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Rör ner färskosten. Låt blandningen stå kvar över vattenbadet när du lägger i gelatinbladen, rör tills allt smält och det är en smidig chokladsmet. Låt svalna!
  14. Vispa grädden. Vänd ner grädden i chokladen
  15. Smultronkompott
    Koka upp smultronen, med vaniljstänger, socker och citron, låt det puttra i 5-10 minuter. Låt svalna
  16. Cream cheese-frosting
    Vispa grädde och bakpulver så den blir fast (bakpulvret gör så du kan vispa grädden hårdare utan att den blir till smör).
  17. Blanda ut florsockret och citronsaften med färskosten, rör inte för mycket, då blir den rinnig. Vispa nu ihop smeterna med varandra på låg hastighet, även där ska du inte vispa för länge för då blir den rinnig. Ställ i kylen för att få lite fastare
  18. Macaroner
    Vispa äggvita till ett fast skum. Häll ner strösocker och 70 g florsocker och vispa till en tjock maräng.
  19. Vänd ner mixade pumpakärnor och 95 g florsocker med hjälp av en slickepott.
  20. Dela upp smeten i två skålar innan den är för lös och färga ena gul/röd och den andra röd/gul. Fyll dem i en spritspåse med smeterna uppdelade på varsin sida i påsen. Vrid påsen så du har den rödare smeten neråt när du ska spritsa. Spritsa nu två små rundlar på 2 cm tätt ihop, och drar från mitten neråt och ihop så du får spetsen av ett hjärta. Ta hjälp av två slickepottar eller knivar.
  21. Sätt ugnen på 150 grader.
  22. Låt macaronerna ”torka” i rumstemperatur i 30-40 minuter innan du gräddar dem i nedre delen av ugnen i 12-14 minuter. Sen sänker du till 100 grader ock kör dem 4 minuter till innan du tar ut och låter dem svalna på galler
  23. Fyll dem med lite Cream cheese-frosting.
  24. Gelépärlor
    Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5-10 minuter.
  25. Koka upp de andra ingredienserna. Blanda i gelatinbladet och rör tills det har löst upp helt. Låt svalna.
  26. Droppa i fruktblandningen i den kalla oljan med hjälp av en pipett eller ett sugrör, går också med sked.
  27. Låt det gärna stå i frysen över natten.
  28. Skölj bort oljan innan du använder dom.
  29. Montering
    Dela varje botten i tre delar. På varje botten breder du lite av smultronkompotten.
  30. Längst ut på varje botten spritsar du en rand med cream cheese-frostingen, och innanför den fyller du upp med mousserna. Börja med smultronmoussen och andra lagret får bli den vita chokladmoussen.
  31. Spackla alla bottnar med cream cheese-frostingen, du kan behöva ställa in den i kylen emellanåt så frostingen får sätta sig, antingen spacklar du raka kanter eller lite slarvigt och fluffigt.
  32. Sätt ner sugrör i den nedersta bottnen där mellanbotten ska stå, klipp av precis i höjd med tårtan, sätt mellantårtan på plats och gör lika med den sista bottnen. Sugrören ger stöd till de övre lagren så att inte tårtan sjunker ihop.
  33. Tips till dekoration är att man tar moussen och fyller silikonformar, lägger dom i frysen. Då kan du bryta ut släta fina kupoler eller vad du väljer för former som du kan toppa tårtan med. Gör chokladdekorationer, blommor och färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept