Linus choklad- och kolapaj

Linus choklad- och kolapaj
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Linus choklad- och kolapaj

13 ingredienser

Underbara små minipajer med kolafyllning och chokladganache. De är små, så du får ta två!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken

Pajbotten

  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 27 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk ljus sirap

Kola

  • 110 g strösocker
  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl grädde
  • 70 g smör
  • 6 g salt [1 tsk]

Chokladganache

  • 0,7 dl grädde
  • 70 g mörk choklad

Gör så här

Pajbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda florsocker, vaniljsocker, vetemjöl, maizena och nyp in smöret, tillsätt sirapen och blanda ihop det snabbt till en deg.
  3. Smöra och pudra formarna (diameter: ca 2 cm nertill, 5-6 cm upptill) med mjöl, och tumma ut degen i formerna.
  4. Grädda i ca 8 minuter.

Kola

  1. Koka socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Dra kastrullen av plattan och tillsätt grädden
  2. Koka ytterligare 5-10 minuter tills temperaturen är mellan 115 och 120 grader.

Chokladganache

  1. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör till en slät och blank ganache

Montering

  1. Grädda pajerna och knacka försiktigt ur dem ur formerna.
  2. Fyll dom med kola och ställ dom kallt så kolan får sätta sig lite.
  3. Toppa med chokladganachen.