Linssoppa

Linssoppa
Foto: TV4

En mättande och härligt smakrik indisk soppa att ställa på bordet en kall dag. Lätt att göra i stor sats till många och dessutom billig. Vill du ha den hetare ökar du mängden röd chili. Servera med bröd.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 dl gula linser
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk röd chilipeppar
  • 1 tsk hel svart spiskummin
  • 2 kapslar brun kardemumma
  • 1,5 tsk salt
  • 12-14 dl vatten
  • 3-4 msk matolja
  • 2 tsk Svarta senapsfrön
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Skölj linserna väl och låt dem rinna av. Koka dem med gurkmeja, chilipeppar, spiskummin, kardemumma och salt i vattnet tills de är mycket mjuka, ca 20 minuter. Mosa dem i sitt spad med hålslev eller mixa till slät konsistens.
  2. Skala och hacka vitlöken. Värm oljan i en stekpanna tills det sisslar när man lägger i ett senapsfrö. Låt senapsfröna fräsa några sekunder. Sätt till vitlöken och fräs den tills den är brun, inte bränd.
  3. Häll fräset över linssoppan och rör om. Lägg på locket och låt koka 3–4 minuter. Dra kastrullen åt sidan och låt soppan stå under lock ytterligare 5 minuter. Ta bort kardemumman och smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept