Linscurry med spenat

Linscurry med spenat
Foto: TV4

Det här är riktig husmanskost från Darjeeling, den indiska provinsen som kanske mest förknippas med te. Linser och spenat passar bra ihop. Servera som ensamrätt med ris eller som tillbehör.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl gula linser
  • 250 g djupfryst bladspenat
  • 0,5-1 msk röd spansk peppar
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5-6 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 dl vatten
  • 1 msk garam masala

Gör så här

  1. Tina spenaten, låt den rinna av och pressa ut så mycket vatten som möjligt. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och hacka chilin fint. Lägg linser, spenat, röd chilipeppar, grön chili, salt, gurkmeja och 5 dl vatten i en kastrull och koka ca 15 minuter tills linserna är mjuka och vattnet försvunnit.
  2. Skala och hacka vitlöken. Värm oljan i en kastrull till medelvärme. Fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd. Lägg i linsblandningen och fräs ca 5 minuter under omrörning tills spenaten är brun. Rör hela tiden så att spenaten inte bränns.
  3. Sätt till 1–2 dl vatten så att det blir en sås. Krydda med garam masala, rör om och låt koka 5 minuter på medelvärme. TIPS: Stänk över vatten om curryn riskerar att bli för torr. I Indien har man ofta en skål vatten stående vid spisen och stänker vatten över maten efter hand. Man sätter hela tiden till minsta möjliga mängd vatten för att hålla rätten fuktig och hindra att kryddorna bränns under tillagningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept