Ostkex

Kex
Foto: Katja Kristoferson
Linnea Seidel profilbild NY
Linnea Seidel profilbild NY

Ostkex

7 ingredienser

Kex gjorda på västerbottenost och färska örter.

De här lättbakade och smakrika kexen är utmärkta att ge bort när du ska på kräftskiva. Vik en presentpåse av fint papper, fyll den med den väldoftande kexen och knyt om med ett vackert band. /Linnéa Seidel

Receptet räcker till cirka 40 kex.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 krm örtsalt
  • 150 g Västerbottensost
  • 1 msk olivolja
  • färska örter
  • flingsalt

Gör så här

  1. Nyp med fingertopparna ihop smör, mjöl och salt till en smulig deg i en bunke.
  2. Riv osten och blanda ner den tillsammans med oljan.
  3. Arbeta ihop till en smidig deg och rulla ut till två längder, 3 centimeter i diameter.
  4. Låt längderna ligga i kylskåp i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader i god tid.
  6. Skär varje längd i 20 bitar, cirka 3 millimeter tjocka.
  7. Finhacka de färska örterna och strö hacket över hälften av kexen och flingsalt över resten.
  8. Grädda i cirka 10 minuter, eller tills de har fått fin färg.