Ädelostpannacotta med honungssidfläsk och knäckesticks

Linn - Malmö1
Foto: TV4

Ädelostpannacotta med honungssidfläsk och knäckesticks

Av: Linn - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

80 min + 3 h i kyl

En spännande förrätt där den annars klassiska efterrätten pannacotta får ny smaksättning och ackompanjeras av honungssött sidfläsk och hembakat knäckebröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Linns drycktips
2799 Sauvignon Winkl, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien 139:-

"Ett torrt, aromatiskt vin med inslag av päron, mineral och örter. Vinet har en fin syra och fin frukt vilket möter salt och fetma från osten fint.. Vinet har även toner av honung vilket gifter sig fint med smaken av honung i sidfläsket."

Ingredienser

portioner4 - 6

Ädelostpannacotta

  • 2,5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g ädelost, riven
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 krm salt

Knäckesticks

  • 2,5 dl filmjölk
  • 25 g jäst
  • 50 g smör, tärnat, mjukt
  • 1 msk brödsirap
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 msk flingsalt

Honungsstekt sidfläsk

  • 500 g sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 4 msk honung, flytande

Gör så här

Ädelostpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm grädden i kastrull tills den precis börjar koka. Krama ur gelatinbladen och blanda ut dem i den varma grädden.
  2. Blanda sedan ner ädelosten, och rör tills pannacottasmeten är klumpfri. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Häll upp antingen i muffinsformar av silikon eller portionsformar. Låt stelna i kylskåp i minst 3 timmar.

Knäckesticks

  1. Värm filmjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över filmjölken. Blanda ut jästen i filmjölken.
  2. Tillsätt smör, sirap, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 10 delar. Kavla ut bitarna så tunt som möjligt, till ovala bröd. Nagga bröden med gaffel. Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Pensla med vatten, strö över solroskärnor, sesamfrön och flingsalt.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter, tills bröden fått fin färg och blivit spröda. Låt svalna på galler, bryt sedan i bitar.

Honungsstekt sidfläsk

  1. Skär eventuellt bort den tjockaste fettkanten på sidfläsket och tärna resterande fläsk, eller lammkött, i tärningar.
  2. Stek dem gyllene och knapriga i smöret i stekpanna på hög värme. Tillsätt under slutet av stekningen honungen och rör om.
  3. Servera sidfläsket/lammköttet med ädelostpannacotta (som kan stjälpas upp på tallrik om den stelnat i silikonformar) och knäckesticks.