Lingonsorbet

Lingonsorbet
Foto: TV4

Använd färska eller frysta bär till den här rätten, inte sylt. Har du vodka hemma så vinner smaken på att du blandar i en matsked. Tänk då på, att alkoholen blir kvar i sorbeten. Avstå från vodkan om dina gäster inte vill ha alkohol eller om det finns barn med.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg djupfrysta lingon
  • 1 citron
  • 2 dl socker
  • 4 dl vatten + 2 dl vatten
  • ev 1 msk vodka

Gör så här

  1. Koka en sockerlag på socker och vatten. Sjud i 5 minuter och låt den sedan svalna. Pressa citronen och kör lingonen till fint mos i matberedare. Har du inte matberedare kan du först mosa grovt med gaffel eller slev och sedan ha god hjälp av en elvisp.
  2. Tillsätt 2 dl vatten och kör ett tag till. Blanda i sockerlagen och hälften av citronsaften. Här ska den eventuella vodkan tillsättas.
  3. Sätt sorbeten i frysen. Den behöver 2-3 timmar för att stelna. Rör om eller vispa några gånger under tiden. När sorbeten är klar kör du den slät i matberedaren och ställer tillbaka den i frysen tills det är dags att servera den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept