Lingonpäron med vispad grädde

Lingonpäron med vispad grädde
Foto: TV4

Lingonpäron är en klassisk söndagsefterrätt. Syrliga lingon och söta päron samsas utmärkt. Men för att smaken ska mogna behöver lingonpäronen en vecka på sig. Laga i förväg så behöver du inte laga dessert på söndag, utan kan helt koncentrera dig på maten. Servera med vispad grädde.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 10 päron med skaft
  • 1 kg färska lingon
  • 600 g strösocker
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång

Till servering:

  • vispad grädde

Gör så här

  1. Rensa och skölj lingonen och mosa dem med en gaffel eller kör dem till mos i matberedare eller mixer på högsta hastighet i omgångar. Koka upp vattnet, tillsätt socker och lingonmos och låt koka i 10-15 minuter, skumma under tiden.
  2. Skölj och skala päronen och skrapa stjälkarna rena. Lägg päronen i lingonmoset och koka dem mjuka i ca 10 minuter, pröva med sticka. Ta upp päronen och lägg dem i en kruka för att kallna. Sila gärna moset och låt det kallna.
  3. Häll moset över päronen så att de täcks. Låt stå kallt någon vecka före serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept