Lingonkaka med hyvlad mandel

40 m
10
40 m
10

Du behöver

  • 300 g smör
  • 2 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 dl lingonsylt
  • 50 g hyvlad (flagad) mandel
  • 200 g vit choklad

Servering

  • grädde, lättvispad
  • vaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.
  4. Rör ner smöret i äggvispet och tillsätt därefter mjölblandningen samt saltet. Rör till en slät smet. Häll smeten i en plåt som täckts med ett bakplåtspapper i botten. Bred ut den så den nästan täcker hela.
  5. Klicka ut lingonsylten och dra därefter med skaftet på en sked genom smeten i S-former så att lingonsylten fördelas lite men inte blandas helt. Strö över mandeln.
  6. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Grovhacka under tiden chokladen. Ta ut plåten, strö över chokladen och sätt åter in i ugnen. Efter cirka 10 minuter har chokladen rostats och kakan har fin färg.
  7. Ta ut, låt svalna och servera gärna med lättvispad grädde som smaksatts med lite vaniljpulver.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept