Lingonbröd

Lingonbröd
Foto: TV4

Ett saftigt, grovt, smakrikt bröd. Man måste visserligen förbereda det en dag (eller minst fyra timmar) i förväg, men sedan tar det bara ca 1 timme att baka, eftersom degen bara ska jäsa en gång.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

Dag 1:

  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl russin
  • 2 dl lingonsylt
  • 3 tsk malen kummin
  • 3 tsk salt

Dag 2:

  • 2 påsar torrjäst
  • 20 dl vetemjöl
  • 5 dl kokande vatten

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda samman vetekross, rågkross, linfrö, vetekli och salt och rör ner blandningen i vattnet. Rör ner russin, lingonsylt och kummin. Låt stå i rumstemperatur minst 4 timmar eller över natten.
  2. Sätt ugnen på 200°. Blanda torrjästen och mjölet väl i en degbunke. Tillsätt blandningen från dag 1 och därefter det kokande vattnet. Arbeta degen i ca 5 minuter tills den fortfarande är lite kladdig men släpper bunken.
  3. Forma två limpor (man gör det lättast genom att hälla ut degen på mjölat bord, dela den med degskrapa och forma med lite olja på händerna). Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersförsedd plåt. Låt jäsa under duk i 25 minuter.
  4. Grädda på ugnens näst nedersta fals i ca 45 minuter. Knacka lätt på undersidan. Låter det ihåligt är bröden färdiga. Låt svalna på galler under duk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept