Lingon- och pepparkaksmacaroner

Lingon- och pepparkaksmacaroner
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Lingon- och pepparkaksmacaroner

24 ingredienser

ca 1 h 30 m

Macaronerna får svensk smak med lingon och pepparkakskryddor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Macaroner

  • 1 tsk ingefära, mald
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen nejlika
  • 150 g mandelmjöl [2,7 dl]
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 4 äggvitor
  • 150 g strösocker [1,8 dl]
  • 50 g vatten
  • 36 g strösocker [0,4 dl]
  • 0,5 dl lingonsylt
  • 1 dl lingon
  • 1,5 dl vatten
  • 30 g strösocker [0,5 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 28 g majsstärkelse [3,5 msk]
  • röd pastafärg
  • grön pastafärg

Lingonkräm

  • 0,5 dl lingonsylt
  • 1 dl lingon
  • 1,5 dl vatten
  • 30 g strösocker [0,5 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 32 g majsstärkelse [4 msk]

Gör så här

Macaroner

  1. Sätt ugnen på 130 grader
  2. Blanda kanel, nejlika, kardemumma, ingefära, mandelmjöl, florsocker och 2 av äggvitorna till en smet.
  3. Vispa 2 äggvitor till hårt skum och tillsätt 36 g socker, lite i taget tills det blivit en blank maräng.
  4. Koka upp 150 g socker och 50 g vatten tills lösningen är 118 grader.
  5. Häll den med en fin stråle direkt i marängen under vispning. Vispa marängen tills den är kall.
  6. Blanda i hälften av marängen i mandelblandningen, därefter vänder du ner resterande maräng.
  7. Blanda macaronsmeten tills den rinner av slickepotten och klicken som rinner av liksom försvinner in i den andra smeten.
  8. När du spritsar ut macaronerna ska de flyta ut lite, efter en liten stund ska de ha blivit blanka och fina, möjligen behöver man slå plåten lite i bänken för att få ut lite luftblåsor.
  9. Ta ur 0,5 dl och dela upp i två skålar, färga en grön och en röd. Häll det i två små spritspåsar.
  10. Spritsa ut macaronerna i storlek som en femkrona och spritsa direkt dit ett ”lingon” och två små ”blad” med den färgade smeten.
  11. Låt macaronen vila 30-60 min tills ytan är torr. När du lägger fingret på ska ytan inte klibba.
  12. Grädda mitt i ugnen på 130 grader i 12 minuter därefter sänker du till 100 grader i 4 minuter. Dra över bakplåtspapperet på ett galler och låt dem svalna.

Lingonkräm

  1. Koka allt utom maizena i ca 20 minuter.
  2. Ta ut vaniljstången och rör ner maizenamjölet och koka ytterligare 2 minuter.
  3. Låt svalna.