Lyxig linsgryta med kokosmjölk, basmatiris och broccoli

Lyxig linsgryta med kokosmjölk, basmatiris och broccoli

Av: Lina Gebäck

18 ingredienser

Linsgryta som passar perfekt till vardaags, och dessutom spärngfulld med nyttigheter.

Ingredienser

  • 3 dl purjolök, både grönt och vitt
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 2 msk ingefära
  • 2 msk olja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 3 klyftor vitlök, pressad
  • 3 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 3 dl kokosmjölk
  • 3 dl torkade röda linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • salt
  • peppar
  • peppar
  • 6 port basmatiris
  • 250 g broccoli

Gör så här

  1. Skiva purjolök tunt hälften av det vita, hälften av det gröna. Skala och skär morötter i sneda slantar, cirka 1 cm breda. Skär tomater i halva klyftor. Skala och finriv ingefära.
  2. Ta fram en stekgryta med lock. Häll ner olja, tillsätt spiskummin, koriander. Låt kryddorna fräsa i den heta oljan någon minut. Fräs purjolöken lätt och låt också vitlöksklyftor samt riven ingefära fräsa med en kort stund utan att det tar färg.
  3. Häll ner tomatpuré, vatten, kokosmjölk, torkade röda linser, skurna morötter och grönsaksbuljong (alt. kyckling eller höns). Låt koka under lock på svag värme cirka 15 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  4. Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt salt (1 tsk/liter vatten) och lägg ner broccolistånet, antingen helt eller i små buketter.
  5. Vattnet ska knappt, eller precis, täcka broccolin, då hamnar så lite näringsämnen i kokvattnet som möjligt. Låt sjuda under lock tills den är lagom mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  6. När grytan är klar, häll ner tomaterna och servera med basmatiris och kokt broccoli.