Jordärtskocksoppa med skinkspett, knapriga krutonger och bröd

Du behöver

  • 200 g palsternacka
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 dl purjolök, i ringar
  • 300 g potatis
  • 4 dl vatten
  • 2 st buljongtärningar
  • 400 g jordärtskockor
  • 400 g rökt skinka
  • 4 st morötter
  • 6 dl mjölk
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 paket krutonger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och strimla cirka palsternacka grovt (2 små eller 1 stor), lägg dem i en ugnsform, ringla över olivolja, strö över lite salt och sätt in i ugnen cirka 20 minuter.
  2. Skiva purjolöksringar, hälften av det vita och hälften av det gröna. Skala och tärna potatis.
  3. Fräs purjolöken i en gryta som rymmer soppan. Häll ner potatis, vatten och buljongtärningar (grönsaks-, kyckling- eller hönsbuljong). Låt koka upp.
  4. Skala jordärtskockor, skiva dem tunt och lägg ner i kastrullen. Se till att vattnet täcker, fyll annars på med vatten så att det precis täcker. Låt koka under lock cirka 15 minuter eller tills bitarna är mjuka.
  5. Tärna under tiden rökt skinka och trä upp på spett. Skala morötter och servera som de är.
  6. Häll ner de ugnsrostade palsternackorna i kastrullen och mixa soppan slät med stavmixer. Det går bra att mixa direkt i kastrullen om man vinklar kastrullen och ser till att ha mixern under ”soppytan” så länge mixern är igång. Tillsätt mjölk. Ge det ett uppkok och smaka eventuellt av med salt och svartpeppar. Servera med skinkspett, krutonger och bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept