Råraka toppad med kalixlöjrom

Råraka toppad med kalixlöjrom
Foto: TV4

Råraka toppad med kalixlöjrom

Av: Lina - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Råraka med kalixlöjrom, gräddfil och sallad på gulbeta, citron och dill. Klassisk svensk förrätt när den är som bäst.

Vintips från Lina
Smakupplevelsen blir som absolut bäst när rätten serveras med torr och kall champagne!Champagne Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Liten sallad på gulbeta, citron och dill

  • 2 gulbetor
  • 2 krm salt
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 0,5 citron
  • Ett litet knippe dill

Råraka

  • 6 potatisar
  • smör
  • olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 100 g Kalix löjrom
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 dl gräddfil

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i vatten med saltet i ca 20 minuter.
  2. Hacka rödlöken så fint som möjligt.
  3. Riv potatisarna grovt, pressa ur överflödig vätska.
  4. Salta och peppra potatissmeten enligt smak.
  5. Värm upp olja och smör i en panna, en gjutgjärnspanna är att föredra, tills smöret slutat bubbla.
  6. Forma 8 små rårakor av den rivna potatisen, pressa inte ihop dem utan låt dem vara ganska lösa i konsistensen.
  7. Stek sedan rårakorna gyllenbruna och krispiga på medelhög värme i ca 10 minuter.
  8. Skiva gulbetorna tunt, droppa på den kallpressade rapsoljan, pressa över citronen och klipp dillen över skivorna.
  9. När rårakorna stekt klart, låt dem rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Toppa rårakorna med gräddfil, löjrom och sist den finhackade löken och servera gulbetssalladen vid sidan om.