Saffransparfait

Saffransparfait
Foto: TV4

Saffransparfait

Av: Lina - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Saffransparfait med smak av honung serverad med hallonsås och kavringscrunch.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 2 tsk honung, flytande
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 ägg, gulor och vitor separerade
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 krm salt

Kavringscrunch

  • 3 msk smör
  • 2 kavringsskivor

Hallonsås

  • 225 g osockrade frysta hallon
  • 4 tsk rörsocker

Gör så här

Saffransparfait

  1. Värm honungen till ca 70 grader och tillsätt saffranet, låt kallna.
  2. Vispa äggulorna och socker hårt i en stor skål tills det blir ljust.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar och vispa sedan äggvitorna tillsammans med salt tills skålen går att vända utan att äggvitan rinner ut.
  4. Vänd ner saffranshonungen i de vispade äggulorna.
  5. Vänd försiktigt ned den vispade grädden och de vispade äggvitorna i de vispade äggulorna.
  6. Häll över smeten i en skål för frysning täck med plastfolie, alternativt kan smeten frysas in i portionsformar.
  7. Frys tills parfaiten är redo att servera (ca 3-4 timmar).

Kavringscrunch

  1. Smält smöret.
  2. Hacka/riv kavringen till lagom små bitar (ca 2-10 mm stora) Blanda den rivna kavringen med det smälta smöret.
  3. Bred ut den rivna kavringen på rymlig plåt och grädda i ugnen på 150 grader i 15 minuter eller tills de blivit riktigt krispiga utan att bli brända.

Hallonsås

  1. Värm hallonen tillsammans med socker.
  2. Passera genom sil, låt kallna.

Servering

  1. Ta fram parfaiten 5-15 minuter före servering beroende på önskad konsistens.
  2. Häll upp såsen runt omkring parfaiten.
  3. Strö kavringscrunch över parfaiten.