Limegravad sik med nässlor

Limegravad sik med nässlor
Foto: TV4

Lax är inte den enda fisk som är god att grava. Sik och torsk går också bra. Lime i stället för citron ger fräsch smak. Nässlorna ska vara små och gärna plockade en tidig vårsöndag. Servera fisken med den varma nässelstuvningen och nykokt potatis.

20 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 sikfiléer på vardera 200-250 g
  • 2-3 stora limefrukter
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl socker
  • vitpeppar från kvarn
  • 500 g färska nässlor
  • 1 msk anisfrön
  • 1 gul lök
  • 0,5 färskt fänkålshuvud
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Riv det gröna av limefrukterna, akta dig för det vita beska. Pressa dem. Blanda salt, socker, lite vitpeppar, limesaft och skal till en lag. Häll den över sikfiléerna och vänd dem så att lagen kommer åt överallt. Låt stå kallt i 6-8 timmar. Vänd filéerna efter halva tiden.
  2. Skölj nässlorna väl i flera vatten och rensa bort skräp och gräs. Lägg dem i kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka någon minut tills de mjuknat. Slå dem i durkslag, skölj i kallt vatten, låt rinna av och hacka dem grovt. Koka anisfröna i 3 dl vatten tills det är 1 dl kvar. Sila och ta vara på vattnet. Finhacka lök och fänkål och låt dem mjukna i smöret i en kastrull utan att ta färg. Lägg i nässlorna och låt allt fräsa några minuter.
  3. Pudra över mjöl och rör om. Sätt till grädden och anisvattnet. Rör hela tiden så att det inte blir några klumpar. Låt koka i 10-15 minuter. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept