Fiskfläta med lax och rödtunga

Fiskfläta med lax och rödtunga
Foto: TV4

Fiskfläta med lax och rödtunga

Av: Lillemor Essén

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Fisk är både nyttigt och gott. Här gör Lillemor sin egna variant på rödtunga. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisbakelse

  • 700 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 250 g Västerbottensost, grovriven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 fryst smördeg
  • 1 ägg, uppvispat till pensling

Rotsakspaket

  • 2 rättikor
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök, i strimlor

Örtsås

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • smör, till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl buljong
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 120 g smör, kallt, i kuber
  • grädde, vispad
  • 1 knippe gräslök
  • 400 g laxfilé
  • 400 g rödtungafilé

Gör så här

  1. Potatisbakelse: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av. Pressa och låt den kallna.
  2. Blanda potatis, det mesta av osten (spara 3/4 dl till gratinering) salt och peppar. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Dela varje rulle i 4 bitar. Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform. Lägg ost på toppen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda potatisbakelserna, strax före servering i nedre delen av ugnen 15-17 minuter tills de fått fin färg.
  3. Rotsakspaket: Skala morötter och rättika. Koka dem hela tills viss spänst är kvar. Låt svalna. Skär långa strimlor av purjolöken och koka dem lätt i lättsaltat vatten. Skär morot och rättika i cirka 1 cm grova stavar. Gör små paket och knyt om med ett purjolöksband. Vid serveringen hettas paketen upp.
  4. Örtsås: Låt löken bli mjuk och genomskinlig i lite smör. Tillsätt vin och vinäger. Koka ihop till hälften. Tillsätt buljongen och koka ihop tills 2/3 återstår. Rör ner grädden och koka åter ihop tills 2/3 är kvar. Sila såsen och pressa noga ut allt det goda ur löken. Smaka av med salt och peppar. Mixa ner det kalla smöret och värm såsen. Klipp ner gräslök i såsen. Vänd ner lite vispad grädde just innan såsen serveras, det gör den fint fluffig.
  5. 1. Lax: Skär fiskfiléerna i strimlor, cirka 1½ cm breda och 10-12 cm långa. Det behövs 16 strimlor av varje fisk. Fläta 4 strimlor av varje sort till ett galler, lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fyll på med vitt vin. Sätt in i ugnen 200 grader cirka 10 minuter. Ös några gånger så fisken inte blir torr.