Ananasklyfta med räkor, het sås och tropical salsa

Ananasklyfta med räkor, het sås och tropical salsa
Foto: TV4

Ananasklyfta med räkor, het sås och tropical salsa

Av: Lillemor Essén

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

En fantasifull förrätt som för tankarna till Karibien. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 färska ananas
  • 600 g färska räkor

Sås

  • 1 äggula
  • 0,5 tsk senap
  • 1 dl matolja (drygt)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk chilisås, av ketchuptyp
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 krm peppar

Tropical salsa

  • 1 papaya, i tärningar
  • 1 avokado, i tärningar
  • 2 skivor ananas, i tärningar
  • 2 tsk soja
  • 1 färskpressad apelsin samt rivet apelsinskal
  • 2 tsk olja
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 klyfta vitlök, fint hackad
  • 1 cm färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk röd chilifrukt
  • 4 tsk färsk koriander, hackad
  • 4 tsk färsk mynta, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sås: Lägg äggulor och senap i en skål. Vispa ner olja. Först droppvis sedan i en jämn stråle. Rör ner salt, chilisås, sambal oelek och peppar. Låt såsen stå i kylen cirka 1 timme så att smakerna får tid att gå ihop.
  2. Skala räkorna. Dela ananasen på längden. Dela varje halva i 3 bitar. Skär loss fruktköttet från skalet och skär fruktköttet i bitar som sedan läggs tillbaka på skalet. Lägg räkorna ovanpå ananasbitarna. Ringla lite sås över räkorna.
  3. Tropical salsa: Lägg papaya, avokado och ananas i en stor skål. Mixa sojasås, apelsinjuice, olja och socker. Rör tills sockret löst sig. Vispa i vitlök, ingefära, chili, rivet apelsinskal, koriander och mynta. Häll dressingen över frukten och blanda runt. Täck och kyl 1-2 timmar före servering.