Ananasklyfta med räkor, het sås och tropical salsa

Ananasklyfta med räkor, het sås och tropical salsa
Foto: TV4

En fantasifull förrätt som för tankarna till Karibien. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

18 februari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st färska ananas
  • 6 hg färska räkor

Sås

  • 1 st äggula
  • 0,5 tsk senap
  • 1 dl matolja (drygt)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk chilisås av ketchuptyp
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 krm peppar

Tropical salsa

  • 1 st papaya, i tärningar
  • 1 st avokado, i tärningar
  • 2 skivor färsk ananas, i tärningar
  • 2 tsk sojasås
  • 1 st färskpressad apelsin samt rivet apelsinskal
  • 2 tsk olja
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 st vitlöksklyfta, fint hackad
  • 1 cm färsk riven ingefära
  • 0,5 tsk röd chili
  • 4 tsk hackad färsk koriander
  • 4 tsk hackad färsk mynta
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sås: Lägg äggulor och senap i en skål. Vispa ner olja. Först droppvis sedan i en jämn stråle. Rör ner salt, chilisås, sambal oelek och peppar. Låt såsen stå i kylen cirka 1 timme så att smakerna får tid att gå ihop. Skala räkorna. Dela ananasen på längden. Dela varje halva i 3 bitar. Skär loss fruktköttet från skalet och skär fruktköttet i bitar som sedan läggs tillbaka på skalet. Lägg räkorna ovanpå ananasbitarna. Ringla lite sås över räkorna.
  2. Tropical salsa: Lägg papaya, avokado och ananas i en stor skål. Mixa sojasås, apelsinjuice, olja och socker. Rör tills sockret löst sig. Vispa i vitlök, ingefära, chili, rivet apelsinskal, koriander och mynta. Häll dressingen över frukten och blanda runt. Täck och kyl 1-2 timmar före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept