Lenrimmad lax med saffransstuvad potatis

Lenrimmad lax med saffransstuvad potatis
Foto: TV4

De flesta älskar lax i alla dess former. Någon har sagt att man inte ska lägga lök på laxen, men varför inte? Potatis och lök stuvade med saffran ger extra läcker smak åt den här rätten. Livsmedelsverket rekommenderar att laxen ska ha varit fryst i två dygn innan den rimmas.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg färsk lax
  • 80 g salt
  • 40 g socker
  • 1 tsk krossad vitpeppar

Saffransstuvad potatis:

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 1 bunt salladslök
  • 400 g kokt potatis
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Rimmad lax: Blanda salt, vitpeppar och socker. Filéa laxen och rimma filéerna i saltblandningen, låt stå svalt minst ett dygn.
  2. Saffransstuvad potatis: Koka upp grädden och tillsätt saffran efter lust, syn och smak. Ansa och skär löken i bitar och skiva potatisen, lägg ner det i grädden. Låt småputtra på svag värme till lagom konsistens. Krydda med salt och peppar.
  3. Skiva laxen så att det blir minst 4-5 skivor per person. Lägg upp laxen vackert på tallrikar, strösalta eventuellt och ta några tag med pepparkvarnen. Servera den rykande varma potatis- och lökstuvningen till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept