Lax à la Granath

Lax à la Granath
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 4 st kiwifrukter, lite hårda
  • 1,3 kg lax, översida skinn och benfri
  • salt och citronpeppar efter smak
  • smält smör
  • 12 st potatisar, mjölig sort

Gräddsås

  • 1 st citron, skal
  • 1,5 st fiskbuljongtärning
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Lax och potatis: Skala och skär kiwin i skivor och fräs i smör tills de fått en gyllenbrun färg, lägg upp på fat. Pensla laxen i en ugnsfast form med smält smör och krydda med citronpeppar och salt, sätt in i ugnen cirka 10 min i 200 grader. Koka potatisen samtidigt som laxen. Ta ut laxen ur ugnen och lägg på de stekta kiwifrukterna jämt över hela laxen och låt sen stå i ugn ytterligare 5-7 min.
  2. Gräddsås: Koka en hel stor citron cirka 1 min. Låt svalna. Skär bort det vita köttet och låt bara det yttersta gula tunna skalet vara kvar på citronen. Strimla skalet i nåltunna stavar och skär i mindre stavar. Koka upp crème fraiche och grädde 1 min tillsammans med fiskbuljongen eller -fond. Lägg ned i citronskalen i grädden. Låt sjuda i cirka 7 min. Smaka av med mer salt eller citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept